update mei 2023
 

 

 

 

Wie het verleden vergeet
moet telkens opnieuw beginnen.

Zoek niet naar verschillen
Zoek naar overeenkomsten
Dan leven we in harmonie met elkaar.

  WELKOM OP DE WEBSITE VAN HET GESLACHT DIJST IN NEDERLAND

Deze website vertelt het verhaal van het geslacht Dijst in Nederland vanaf het moment dat Rudolphus Deijst (Deist) begin 1700 samen met zijn vrouw Maria Anna Leent(d)ers, komen te wonen in Den Haag. Rudolphus is afkomstig uit Saxen Eisennach en Maria Anna Leent(d)ers is geboren in Maaseijk. De naam D(e)ijst komt slechts sporadisch voor in Nederland. In Zeeland (Dijst), in Friesland (van Dijst), in Amsterdam (van der Dijst) en in Limburg (Deijst). Die informatie is zo gefragmenteerd, dat er op geen enkele wijze een relatie kan worden gelegd met deze stamboom.

De oudste zoon van Rudolphus, Joseph(us),  kan naast zijn vader, worden gezien als de stamvader. Deze Joseph was een markant figuur, waarover u meer kunt lezen o.a. in het Generatieverhaal. Tijdens zijn leven was hij schoenmaker en ook ingeschreven in de schoenmakersgilde van Den Haag.  Een kleinzoon van hem heeft in Amsterdam dit beroep voortgezet. Vandaar dat de schoenmaker is gekozen tot symbool van het geslacht Dijst.
Klik hier voor een afbeelding

De stamboom volgt de "rechte lijn". Dit houdt in dat alleen de naam Dijst wordt gevolgd. De informatie is afkomstig uit archieven. Recente informatie is verkregen van stamboomleden zelf, wat zeer gewaardeerd wordt. Een ding is zeker: Degene, die nu Dijst heet, heeft zijn oorsprong in deze stamboom.

 

Toelichting op menuopties
Wat zit er achter elke menuoptie, klik hier

Adressen
In de 19e eeuw werden de huizen niet per straat genummerd, maar per buurt. Klik hier voor een toelichting.

Cholera in Amsterdam
In het midden van de 20e eeuw werd Nederland en dus ook Amsterdam getroffen door twee cholera epidemie├źn. Klik hier voor een impressie.

Waar woonden Dijst in Nederland in:
1947, klik hier
1993, klik h
2007, klik hier

Zie voor de woonomgeving van Dijst in Den Haag en Amsterdam menuoptie "Korte Historie".

Zie ook Stamboom Albers. Klik hier.
      Johannes Petrus Maria Dijst, getrouwd met Petronella Albers